Ratatouille

Tohle velmi zeleninové jídlo je vhodné nejvíce v létě a na podzim, kdy můžeme lilkovitou zeleninu utrhnout přímo na zahrádce, kde jistě dozrála na slunci a ne nikde v uměle vytvořeném prostředí. Ale nyní jsem objevila na trhu bio zeleninu z dovozu i u nás, tak jsem si udělala Ratatouille v poloviněv února :-).  Je […]

Špaldové řezy

Na tomto vláčném moučníku nepoznáte, že je bez cukru a ve vegan verzi, je lahodný, lehký a docela snadný na přípravu. Ingredience: 1 hrnek celého máku (který umeleme a pokud nemáme možnost, použijeme mletý, ale ten je méně vhodný, lepší je rozhodně čerstvě umletý český mák) 1 hrnek ořechů (nejlépe se mi sem hodí lískové) […]

Vánoční kuličky

300g ovesných nebo pšeničných vloček 200g datlové pasty nebo sirupu (rýžový, javorový, datlový) 100g mletých ořechů 200g kokosového nebo jiného oleje rumová tresť nebo 3 lžíce rumu 60g kakaa nebo karobu kokos na obalování   Tyto kuličky jsme dělaly také jako děti a já musela vymyslet, čím nahradím piškoty a snad se mi to povedlo. […]

Vanilkové rohlíčky

300 g mouky (pohanková, rýžová, špaldová, jáhlová, kukuřičná) nebo směs muk 100 g datlové pasty nebo rýžového sirupu 100 g ořechů dle vlastního výběru 150 g kokosového nebo jiného oleje kousek lusku z vanilky   Na vál si dáme vybranou mouku, přidáme nastrouhaný kokosový olej, nastrouhanou datlovou pastu nebo rýžový sirup, pomleté ořechy a esenci […]

Medvědí tlapičky

700 g mouky (opět se dají použít směsi muk), já přidávám do pečení pokaždé alespoň trochu pohankové, moje pečení je bez vajec a pohanková mouka vyřeší problém se spojením těsta, těsto krásně drží pohromadě a výrobky z něj jsou přitom křehké. Použít se dá rýžová mouka, pohanková, jáhlová, špaldová, kukuřičná, kokosová. 300 – 350 g […]

Linecké cukroví

Tento recept jsme pekly s mámou jako děti a já jsem jen pozměnila ingredience za ty pro mne více vhodné. 150g mouky (opět se dá použít směs muk – rýžová, jáhlová, pohanková, špaldová, kukuřičná, kokosová) 100g kukuřičného škrobu 100g kokosového nebo jiného oleje 100g rýžového sirupu nebo datlové pasty   Zase všechny ingredience smícháme dohromady, […]

Vosí hnízda bez lepku

200 g mletých ořechů 150 g datlové pasty nebo rýžového sirupu trochu kakaa nebo karobu 50g kokosového nebo jiného oleje   Tyto ingredience smícháme dohromady, datlovou pastu předem nastrouháme na hrubém struhadle, kokosový olej také nebo necháme povolit při pokojové teplotě. Hotové těsto necháme odležet v lednici do druhého dne a potom jím plníme formu […]

Medové perníčky

Med normálně nepoužíváme, ale tady jsem udělala výjimku a trochu jsem ho do perníčků dala. 400g žitné celozrnné mouky 100g rýžového sirupu 2 lžíce medu balíček koření na perník nebo jednotlivé perníkové koření (skořice, hřebíček, fenykl, badyán, anýz, nové koření, vanilka) špetku jedlé sody, šťávu z půlky citronu 50g mletých ořechů (nemusí být) 100-150g kokosového […]

Kokosové melasky

100g hladké mouky (špaldová celozrnná, rýžová, jáhlová, pohanková, kukuřičná) 100g kokosové mouky 100g kokosového nebo jiného oleje 100g datlové pasty nebo rýžového sirupu lžíce melasy   Ingredience smícháme na vále v jeden celek do tužšího těsta. Datlovou pastu si předem nastrouháme na hrubém struhadle, kokosový olej také, nebo ho necháme povolit při pokojové teplotě. Melasa […]

Narozeninový bezlepkový dort vegan

Korpus: 1 hrnek rýžové mouky 1 hrnek pohankové mouky lžíce chia semínek 150g datlové pasty  0,4l rostlinné mléko nebo voda   krém: 0,5l kokosového nebo jiného mléka vanilková esence nebo lusk 2 lžíce kukuřičného škrobu  rýžový sirup dle chuti lžičku tuhého kokosáku   ovocná vrstva: 350-500g ovoce (maliny, borůvky, hrušky aj. 0,2 dcl 100% ovocné […]