Špaldové řezy


Na tomto vláčném moučníku nepoznáte, že je bez cukru a ve vegan verzi, je lahodný, lehký a docela snadný na přípravu.

Ingredience:

1 hrnek celého máku (který umeleme a pokud nemáme možnost, použijeme mletý, ale ten je méně vhodný, lepší je rozhodně čerstvě umletý český mák)

1 hrnek ořechů (nejlépe se mi sem hodí lískové)

2 hrnky bio špaldové celozrnné mouky

1 hrnek oleje (kokosový, rýžový apod.)

100-150g datlové pasty (podle chuti)

špetka skořice, 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva ze zdravé výživy (bezfosfátový)

voda dle potřeby, 1 lžíce karobu nebo kakaa

Postup:

Ořechy si namočíme nejlépe přes noc, nebo alespoň na několik hodin předem. Datlovou pastu nakrájíme na menší kousky a zalijeme horkou vodou. Mák umeleme, přidáme k němu olej. Nyní když už nám datlová pasta trochu „rozblemcla“ ji dáme do mixéru i s vodou, ve které byla namočená a rozmixujeme na kaši. Tato hmota nám celý moučník osladí stejně jakobychom používali běžný cukr. Rozmixovanou pastu přidáme k máku. Mixér ani neumýváme, jdeme mixovat ořechy. Vodu buď slijeme, pokud máme opravdu výkonný mixér, nebo můžeme méně výkonným mixérem rozmixovat i s vodou na takovou ořechovou kaši. Můžete nechat i větší kousky, pokud Vám to nevadí. Pomixované ořechy přidáme k máku a datlím, přidáme mouku a skořici. Nyní podle konzistence a podle toho, kolik vody jsme měli v mixovaných surovinách přidáme vodu. Platí pravidlo, že čím řidší těsto, tím vláčnější moučník, ale přece jen to musí být pořád těsto, ne voda :-D. Nakonec přidáme karob a jedlou sodu a můžeme testo dát na předem vymazaný a vysypaný plech (třeba krupicí) V troubě pak pečeme na 180’C asi 40 minut. Zkoušíme špejlí, je-li hotovo.