Kokosové melasky


100g hladké mouky (špaldová celozrnná, rýžová, jáhlová, pohanková, kukuřičná)

100g kokosové mouky

100g kokosového nebo jiného oleje

100g datlové pasty nebo rýžového sirupu

lžíce melasy

 

Ingredience smícháme na vále v jeden celek do tužšího těsta. Datlovou pastu si předem nastrouháme na hrubém struhadle, kokosový olej také, nebo ho necháme povolit při pokojové teplotě. Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru, je to takový hodně hustý tmavý sirup plný vitamínů a minerálů. Má ale také charakteristickou vůni, kterou si ne každý oblíbí.

Takto hotové těsto necháme odležet v chladu do druhého dne a potom jej rozválíme a vykrájíme požadované tvary. O Vánocích to beru jako cukroví, ale jinak melasky peču i během roku, jako sušenky, aby děti měly co zobat, když jdeme ven.