Linecké cukroví


Tento recept jsme pekly s mámou jako děti a já jsem jen pozměnila ingredience za ty pro mne více vhodné.

150g mouky (opět se dá použít směs muk – rýžová, jáhlová, pohanková, špaldová, kukuřičná, kokosová)

100g kukuřičného škrobu

100g kokosového nebo jiného oleje

100g rýžového sirupu nebo datlové pasty

 

Zase všechny ingredience smícháme dohromady, vytvoříme tužší těsto, které leží do druhého dne nebo několik dní v lednici. Když už se rozhodneme, že budeme péci, vyndáme těsto předem z lednice, aby trochu „povolilo“. Těsto rozválíme válečkem nebo sklenicí a vykrajujeme tenounké tvary pomocí vykrajovátek, pokud máme v plánu hotové cukroví slepovat marmeládou, vykrojíme vždy také druhý tvar do páru. Na to raději používám zrcadlové tvary (motýli, srdíčka), abych nemusela formičky otáčet. Vykrojenými tvary poklademe plech a pečeme asi 8 minut na 180’C. Slepujeme marmeládou bez cukru, nejlépe domácí.