Ratatouille


Tohle velmi zeleninové jídlo je vhodné nejvíce v létě a na podzim, kdy můžeme lilkovitou zeleninu utrhnout přímo na zahrádce, kde jistě dozrála na slunci a ne nikde v uměle vytvořeném prostředí. Ale nyní jsem objevila na trhu bio zeleninu z dovozu i u nás, tak jsem si udělala Ratatouille v poloviněv února :-).  Je to opět pokrm velmi jednoduchý, chutný a není třeba ho dlouze připravovat.

Já dělám Ratatouille z této zeleniny:

1/2 lilku

1/2 cukety

1 paprika nebo půlku žluté a půlku červené (pro lepší barvy)

1 cibule nebo jarní cibulka, popř. lahůdková

3 rajčata nebo plechovku již oloupaných rajčat

3 stroužky česneku

olivový nebo řepkový olej

tymián, rozmarýn, sůl, pepř (koření je lepší pochopitelně čerstvé)

 

Postup: Dělám ve velké pánvi wok, jako téměř všechny pokrmy, zvykla jsem si na ni, je prostorná a nic mi z ní nepadá. Takže si rozpálím pánev a až je rozpálená, dám na ni trochu oleje. Nejdříve dávám na kostky nakrájený lilek, po chvilce opékání přidám nakrájenou papriku. Následuje cibule a zase chvíli opékám. Nakonec přijde cuketa na kostičky s česnekem na malé plátečky. Opeču a do této směsi přidám nakonec plechovku s rajčátky, ta tomu dodá tekutinu a šmrnc. Koření nakonec, chvíli dusím pod poklicí. Můžeme podávat s čím nás napadne, těstoviny, rýže, chléb. Nedoporučuji brambory, to už by té lilkovité zeleniny bylo příliš mnoho. Na mé fotce je s celozrnnými špagetami a nahoře pro kompletní talíř dva plátky opečeného tempehu.