„Karbanátky“ s kulatou rýží a dýňovou omáčkou

Moje malá 2,5letá dcera řekla, že chce přidat ještě „maso“, když je jedla. Tyto karbanátky ale viděly maso možná z rychlíku, neobsahují ani maso, ani jiné živočišné produkty. Na fotkách je mám ve dvou variantách. První je s kulatou rýží a dýňovou omáčkou, druhá varianta je pečená polenta a napařená zelenina. V obou případech a […]

Závitky z rýžového papíru se soba nudlemi

Ingredience: 1 cibule 5ks žampionů 1 mrkev kousek bílého zelí a kousek červeného zelí olej, sůl, pepř jedno balení rýžového papíru jedno balení soba nudlí shoyu sojová omáčka, trochu citronové šťávy Postup: Soba nudle uvaříme dle návodu. Na Pánvi typu wok opečeme cibuli, přidáme žampiony, potom mrkev, nakonec zelí, osolíme, opepříme. Zeleninu přidávám v pořadí, […]

Je to v jídle

Je to v jídle Slyšíme to ze všech stran, jezte zdravě, jezte hodně zeleniny, ovoce, luštěnin, obilovin, cereálií a ořechů, vynechejme cukr, bílou mouku, živočišné potraviny, sádlo, jezme méně masa. Návod zná kdekdo. Málokdo se však podle toho řídí. Proč tomu tak je?? Proč je tolik odvětví rádoby zdravé výživy…taková ta nejběžnější… vegetariánství, veganství, raw […]

Pickles

Fermentovat se dá ledacos, mouka, luštěniny, müsli, mléko, ale také zelenina. Když zfermentujete zeleninu, vznikne pickles, kimči, kvašáky, každý tomu říká jinak. Ale jde o bakterie mléčného kvašení, takže způsob výroby je stejný. V dřívějších dobách se zelenina kvasila z důvodu jejího uchování na zimu, kvašením se konzervovala. Dnes sice máme čerstvou zeleninu v kteroukoliv […]

Rýže s houbami z jedné pánve

Sezóna hub v plném proudu, rychlovka jako hrom, večeře za chvilku na stole a ušpiněná pouze jedna pánev! Co budeme potřebovat: 1/2kg čerstvě nasbíraných lesních hub, nejlépe směs hříbků, křemenáčů, klouzků, kozáků atd. 1 velkou cibuli 200g čerstvých zelených fazolových lusků 200g neuvařené rýže dle vlastní volby (já použila parboiled, ale pouze vyjímečně) stroužek česneku […]

Omáčka z patizonu a červené řepy

Jestli nějakou zeleninu opravdu nemusím, je to červená řepa. Ale protože vím, jak mnoho cenných látek obsahuje (vitaminy B,C, dále vápník, hořčík, selen, železo, draslík, zinek, kyselinu listovou atd.)  snažím se ji dávat alespoň do vývarů nebo zakamuflovat do nějaké omáčky, jako je právě tato. Nedávám ji do omáčky moc jen tak, aby chytila krásnou […]

Zeleninová omáčka na ovesné smetaně s tofu

Tato omáčka může klidně suplovat klasickou smetanovou omáčku ke svíčkové, ale je celá veganská a zjemněná pouze rostlinnou smetanou. Můžete ji podávat s nějakou alternativou obilného knedlíku nebo klidně s rýží či těstovinami. V tomto případě jsem k ní jednoduše opekla na pánvi pár plátků tofu a jídlo bylo na stole. Ingredience: 1 cibule 2 […]

Guláš z kysaného zelí s kroupovými knedlíky a tempehem

My tomu doma říkáme “Segedín”, ale nechci nikomu krást autorská práva 😁, proto jen guláš z kysaného zelí. Ingredience: Knedlík: 1 hrnek ječných krup (jde to i z těch velkých) 1 hrnek rýžové, jahlové nebo pohankové mouky sůl voda Guláš: 1 velká cibule trochu mouky dle vlastní volby na zahuštění 500g kysaného zelí pepř, sůl, […]

“Cukeťáky”

Tyto bezlepkové vegan cuketové placky jsou zase velmi rychle hotové a nijak Vás nezatíží, ač se zdá že jsou smažené. Budeme potřebovat: 750g cuket 1 hrnek pohankové mouky 1 stroužek česneku sůl, kmín, pepř, bazalku olej na smažení Postup: cukety zbavíme slupek a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme a chvíli necháme odstát. Cukety nám pustí […]

Omáčka z dýně hokaido

Velmi jednoduchá a rychle hotová omáčka bez lepku, přirozeně zahuštěná pouze rozmixovaním obsažené zeleniny. Věřte nebo ne, moje děti by nikdy vařenou cibuli, mrkev petržel nebo dokonce dýni nesnědly 😁, ale v této omáčce ji snědí, ani o tom nevědí. Budeme potřebovat: 1 cibulku 1 mrkev 1 petržel kousek dýně hokaido (může být i jiná) […]