Narozeninový bezlepkový dort vegan
Korpus:
1 hrnek rýžové mouky
1 hrnek pohankové mouky
lžíce chia semínek
150g datlové pasty
0,4l rostlinné mléko nebo voda
krém:
0,5l kokosového nebo jiného mléka
vanilková esence nebo lusk
2 lžíce kukuřičného škrobu
rýžový sirup dle chuti
lžičku tuhého kokosáku
ovocná vrstva:
350-500g ovoce (maliny, borůvky, hrušky aj.
0,2 dcl 100% ovocné šťávy (moštu)
1 lžička agaru
postup:
korpus: datlovou pastu nastrouháme, přidáme semínko chia, zalijeme trochou vřelé vody a rozmícháme jako když šleháme vejce s cukrem. Potom do směsi přidáme mouky a tekutinu (mléko nebo vodu). Takto připravené těsto pečeme asi 40 min. při 180’C v papírem vyložené dortové formě. Upečený korpus necháme vychladnout ve formě, papír nevyndáváme.
krém: do mléka nasypeme škrob a ostatní suroviny a přivedeme k varu, vaříme 2 minuty a odstavíme, necháme vychladnout. Po vychladnutí vyšleháme do hladka metličkou elektrickou nebo normální. Polovinu krému vetřeme do rozkrojeného korpusu a druhou polovinu si dáme do zdobícího pytlíku, to použijeme nakonec.
ovocná vrstva: do rendlíku dáme ovocnou šťávu, přidáme ovoce a agar a přivedeme k varu a hned odstavíme. Rozkrojený uvnitř namazaný dort vpravíme zpět do formy, ve které je pořád papír, popřípadě použijeme nový papír. Tekutou ovocnou složku dortu nalijeme na dort a dame ztuhnout do lednice. Agar to krásně zželíruje a po vychladnutí v lednici dozdobíme dort krémem.