Narozeninový bezlepkový dort vegan

Korpus:

1 hrnek rýžové mouky

1 hrnek pohankové mouky

lžíce chia semínek

150g datlové pasty 

0,4l rostlinné mléko nebo voda

 

krém:

0,5l kokosového nebo jiného mléka

vanilková esence nebo lusk

2 lžíce kukuřičného škrobu 

rýžový sirup dle chuti

lžičku tuhého kokosáku

 

ovocná vrstva:

350-500g ovoce (maliny, borůvky, hrušky aj.

0,2 dcl 100% ovocné šťávy (moštu)

1 lžička agaru

 

postup: 

korpus: datlovou pastu nastrouháme, přidáme semínko chia, zalijeme trochou vřelé vody a rozmícháme jako když šleháme vejce s cukrem. Potom do směsi přidáme mouky a tekutinu (mléko nebo vodu). Takto připravené těsto pečeme asi 40 min. při 180’C v papírem vyložené dortové formě. Upečený korpus necháme vychladnout ve formě, papír nevyndáváme.

krém: do mléka nasypeme škrob a ostatní suroviny a přivedeme k varu, vaříme 2 minuty a odstavíme, necháme vychladnout. Po vychladnutí vyšleháme do hladka metličkou elektrickou nebo normální. Polovinu krému vetřeme do rozkrojeného korpusu a druhou polovinu si dáme do zdobícího pytlíku, to použijeme nakonec. 

ovocná vrstva: do rendlíku dáme ovocnou šťávu, přidáme ovoce a agar a přivedeme k varu a hned odstavíme. Rozkrojený uvnitř namazaný dort vpravíme zpět do formy, ve které je pořád papír, popřípadě použijeme nový papír. Tekutou ovocnou složku dortu nalijeme na dort a dame ztuhnout do lednice. Agar to krásně zželíruje a po vychladnutí v lednici dozdobíme dort krémem.