Obilná kaše bez lepku

Kdo neměl rád v dětství krupicovou kaši? Říkali jsme ji také “dokolečka” jak jsme sbírali z kraje již vystydlou kaši smíchanou s cukrem, máslem a kakaem. Nebo někdy zamíchanou se vším dohromady, také nebyla k zahození. Bohužel tato dobrota nebyla a není úplně ideální z hlediska zdraví, spousta cukru a másla. Přežili jsme to do dospělosti a nyní víme, jak ji udělat lépe.

Ingredience:

  • 1/2 litru rostlinného mléka (ovesné, makové, mandlové) najdeme v obchodech se zdravou výživou, nebo snadno vyrobíme doma (připravuji).
  • 3/4 hrnku jáhlové nebo rýžové mouky (bezlepková forma)
  • 2 lžíce obilného sirupu nebo sladu (lepek)
  • kokosový olej, karob na posypání, skořice, případně ještě sirup na doslazení pro sladkomily.

Postup:

Do mléka dáme nabobtnat mouku třeba na hodinu, ale pokud chceme již jíst, není nutné. Přidáme sirup, rozmícháme a povaříme na mírném ohni 5 minut pokud máme klasickou mouku, 1 minutu pokud máme instantní. Pokud se nám zdá kaše řídká při vaření, dosypeme mouku a naopak, když příliš zhoustne, přidáme mléko. Nalijeme do talířků, posypeme karobem, skořicí a lžičkou kokosového oleje, kdo má rád hodně sladké, dosladí sirupem. Kaši samozřejmě můžeme obohatit vanilkovým luskem, mletými nebo drcenými ořechy, mákem, semínky, kvalitní vysokoprocentní čokoládou apod.