Zeleninová omáčka na ovesné smetaně s tofu

Tato omáčka může klidně suplovat klasickou smetanovou omáčku ke svíčkové, ale je celá veganská a zjemněná pouze rostlinnou smetanou. Můžete ji podávat s nějakou alternativou obilného knedlíku nebo klidně s rýží či těstovinami. V tomto případě jsem k ní jednoduše opekla na pánvi pár plátků tofu a jídlo bylo na stole.

Ingredience:

1 cibule

2 mrkve

1 petržel

rostlinnou smetanu ze zdravé výživy nebo doma vyrobenou

sůl, pepř, mleté nové koření, kousek bobkového listu, olej, voda nebo zeleninový vývar, šťáva z citronu

1 kostka přírodního tofu nejlépe v bio kvalitě

Postup:

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a koření podle chuti, podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme doměkka. Když je zelenina měkká, pokusíme se vyjmout všechen bobkový list a omáčku rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a zjemníme ovesnou nebo jinou smetanou.
Tofu nakrájíme na plátky a opečeme po obou stranách do zlatova.