Závitky z rýžového papíru se soba nudlemi


Ingredience:

  • 1 cibule
  • 5ks žampionů
  • 1 mrkev
  • kousek bílého zelí a kousek červeného zelí
  • olej, sůl, pepř
  • jedno balení rýžového papíru
  • jedno balení soba nudlí
  • shoyu sojová omáčka, trochu citronové šťávy

Postup:

Soba nudle uvaříme dle návodu. Na Pánvi typu wok opečeme cibuli, přidáme žampiony, potom mrkev, nakonec zelí, osolíme, opepříme. Zeleninu přidávám v pořadí, které je pro mne přijatelné v délce úpravy jednotlivé zeleniny, žampiony potřebují delší tepelnou úpravu, tak je dávám jako první. Směs zeleniny osolíme a opepříme a přidáme do ní uvařené nudle. S rýžovým papírem je zajímavá práce, někdo ho celý namáčí do vody, někdo ho jen potře na prkénku vodou a dále pracuje s mokrýma rukama. Směs balíme do rýžových plátků papíru a skládáme na tác vedle sebe, pozor papír lepí, může se stát, že se Vám závitky přilepí jeden k druhému a pak se těsto potrhá a směs vysype. Hotové závitky opékáme na malém množství oleje na pánvi ze všech stran. Omáčku shoya si trochu naředíme vodou a přidáme citronovou šťávu, do té si pak namáčíme závitky.

Je tu opět spousta zeleniny, takže můžete s tímto receptem experimentovat a přidat si zeleninu, která Vám vyhovuje, totéž nudle, do závitků se obvykle dávají tenké rýžové nudle. Já jsem chtěla změnu, proto jsem dala soba nudle. Masožravci mohou přidat masovou směs, sýr, vejce, do závitků můžete zabalit prakticky cokoliv. Místo žampionů se dá použít jidášovo ucho, nebo sezónní naše české houby, zbyly Vám v lednici luštěniny, přibalte je do závitků, rýži apod.