Výroba ovesného mléka

Mléko a výrobky ze zbytku

Lahodné makové hrudky z odpadu při výrobě “nemléka”

Výroba jakéhokoliv oříškového nebo obilného mléka je velmi jednoduchá a narozdíl od drahého mléka ze zdravé výživy vyjde na pár korun a navíc víte přesně, co doma vyrobené mléko obsahuje. Budu zde popisovat výrobu ovesného mléka, ale dají se použít mandle, kešu oříšky, mák, kokos, rýže nebo také sójové boby. 
Na výrobu 1l neochuceného ovesného mléka budete potřebovat pouze 100-200g hrubých ovesných vloček, čim více, tím budete mít mléko “smetanovější” a 1l vody. 
Ovesné vločky si namočíme nejlépe přes noc do převařené, ale ne horké vody. Ráno umixujeme v té samé vodě ponorným mixérem a poté přecedíme přes sítko. Zcezeninu pak cedíme ještě přes jemnější sítko nebo přes plátýnko, pro co nejjemnější tekutinu. Ovesné mléko používáme tam kde jsme dosud používali klasické mléko s tím, že nás nezahleňuje a nemusíme se bát intolerance na laktózu. Odpad z výroby “nemléka” můžeme použít do pečení, na výrobu různých kuliček apod.