Tempeh

V tomto receptu bych se s Vámi chtěla podělit s něčím, co ještě není bohužel dostatečně běžné v našich kuchyních a je to veliká škoda, tempeh je nejen velmi lahodný, ale také zdraví prospěšný, mohou ho jíst malé děti, celiaci, je vhodný při jakékoliv dietě, lze se upravovat různými způsoby, protože je zkrátka „božský“. Zjednodušeně řečeno, tempeh je luštěninový „sýr“, protože při jeho výrobě necháváme uvařenou luštěninu prorůst ušlechtilou plísní způsobenou kulturou Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae. Makrobiotičtí vegané tvrdí, že tempeh kromě kompletní bílkoviny obsahuje také tolik diskutovaný vitamín B12, takže ho již ničím nesuplementují. Jeho výroba je velmi jednoduchá, ale přesto, ho nevyrobíte, pokud ho chcete udělat hned. Potřebujete zakoupit tu zmíněnou kulturu a ta se bohužel musí objednat na webu, zatím jsem ji nikde ve zdravé výživě neviděla, v běžném supermarketu už vůbec ne. 10g kultury Vás vyjde asi na 90,- + 45,- pokud si ji necháte poslat do zásilkovny, 100g stojí 900,-, možná Vás překvapí „vysoká“ cena, nedávno jsem zaznamenala na webu: www.ekokoza.cz  výrazné zdražení, ale z 100g kultury vyrobíte 100kilo tempehu a to absolutně s přehledem. Ve zdravé výživě vyjde 100g tempehu asi na 45,- – 60,- korun, nemusím být žádný velký matematik, abych si spočítala, že vyrábět tempeh doma se vyplatí. Ale i kdyby se nevyplatilo, doma vyrobený tempeh se nedá vůbec srovnat s tím, co koupíte ve zdravé výživě…. Tak hurá do toho

Ingredience: 250g suché luštěniny (soja, cizrna, hrách, fazole aj.), 2 polévkové lžíce octa (jablečný, vinný, rýžový aj.), tempehová kulutra cca 1/2 zarovnané čajové lžičky

Postup: Luštěninu namočíme do vody na 12h, délka namáčení je důležitá a to proto, že se nám do vody vyplaví antinutrienty , které tam opravdu nepotřebujeme. Během namáčení můžeme vodu slévat a vyměňovat, pokud si vzpomeneme. Na konci namáčení určitě vodu slijeme, propláchneme luštěninu a dáme čerstvou vodu. Luštěninu vaříme v tlakovém hrnci zhruba 30min, v obyčejném hrnci s pokličkou asi 1h, jsou známé různé vychytávky, když se přidá do vody trochu jedlé sody, luštěnina je rychleji uvařená, totéž jsem slyšela s řasou Kombu, já nepřidávám nic. Luštěnina se nesolí. Po uvaření a vychladnutí luštěniny nás čeká nejzdlouhavější a pro mne také nejotravnější věc a to je důkladné zbavení slupek. Dělám to rukama, mnutím luštěninových bobů v rukách o sebe a slévám pak uvolněné slupky do cedníku. Viděla jsem i opačný postup, kdy se luštěniny loupou po namáčení, ale to jsem dělala asi 4x déle :-D, tak zůstávám u způsobu A. Jakmile jsou luštěniny co nejdůkladněji oloupané, přichází na řadu proces sušení. Dá se vysušit papírovou utěrkou (ale pozor, ta se rozmočí a špatně se z luštěnin odstraňuje), vhodnější je látková utěrka nebo můžete zkusit vlasový fén. Já dosud foukala fénem, ale nyní jsem objevila revoluční způsob sušení a to je, že vrátím oloupanou a scezenou luštěninu na sporák, nastavím si mírný stupeň  a jednoduše vodu za neustálého míchání vypařím až mi zbyde luštěnina naprosto bez vody. Nyní již jen zbývá luštěninu zase malinko namočit a to těmi 2 lžícemi octa, promíchat a přisypat tempehovou kulturu a opět důkladně promíchat. Takto promíchanou luštěninu přesypejte do plastové krabičky a srovnejte jeho povrch. Teď si už jen 24-48 hodin počkejte, až Vám tempeh doma při pokojové teplotě uzraje.

Tempeh je zralý a dále se dá upravovat různými způsoby, marinovat, udit, opékat na pánvi, dá se použít všude, kde chcete nahradit maso. Nejlépe chutná s rýží a kvašenou zeleninou, je to opravdová delikatesa.