Švestkový kváskový koláč s mákem

Kdybych byla drzá, označila bych tento koláč jako moravský frgál. Protože jsem ale viděla pouze recepty se spoustou mléka, vajec, másla, cukru a bílé mouky, rozhodla jsem se tento koláč odlehčit od všech těchto zbytečností a udělat verzi pro zastánce zdravějšího vaření a vznikl koláč, slaďoučký, že by nikdo neřekl, ze se tam není cukr. S čistým svědomím ho tedy můžu dát svým dětem i návštěvě.co

Ingredience tedy jsou: lžíce kvásku (kvásek jsem již zmiňovala v receptu s chlebem), 200g hladké celozrnné špaldové mouky, 200g datlové pasty (jako druhá varianta mohou být rozmixované předem namočené rozinky), 150g mletého máku a asi 1000g vypeckovaných švestek (je srpen, mám švestky k dispozici, ale lze použít jiné sezónní ovoce a plody, voda a sůl

Nejdříve si rozděláme těsto, smícháme kvásek s moukou a přidáme asi 2dcl vody, tak, aby vzniklo středně husté těsto. Necháme několik hodin vykynout. Mezitím si dame do mísy datlovou pastu, zalijeme asi 1dcl horké vody a rozmačkáme na kaši. Touto kaší budeme sladit mák i těsto.  Do vykynutého těsta dáme této kaše asi jednu vrchovatou lžíci a prohněteme. Zbytek datlí dáme do rendlíku, přidáme mák, špetičku soli, 2dcl vody a přivedeme k varu, aby se mák krásně propojil s datlovou kaší, krátce povaříme a odstavíme. Plech na pečení si vysteleme pečícím papírem a pomoučněnýma rukama rozložíme těsto, těsto je konzistence asi jako na pizzu a velmi dobře se s ním pracuje. Takže si můžeme dovolit klidně i kulatý tvar koláče. Těsto potřeme mákem a potom rozpůlenými švestkami.

Pečení: rozpálíme si troubu na 200’C a v roztopené troubě pečeme asi 20 minut