Sedlácká bída

Sedlácká bída

Tohle jídlo miluju a oblíbila si ho celá rodina, základem je kysané zelí a je to jídlo ze zbytků, takže fantazii se meze nekladou.
Ingredience pro 2 dospělé a 2 děti: 500g uvařených brambor nebo batátů, 300g uvařených nejlépe celozrnných těstovin (kolínka, nudle, tarhoňu… v podstatě co máte nejraději), 300g kysaného zelí, trs hlívy ústřičné (mohou být i jiné houby), 200g uvařených fazolí, 2 cibule, olej, sůl, pepř, kmín.
Toto je veganská varianta, kdo se nebrání masu a živočišným produktům, může přidat slaninu, vejce, šunku apod.
Další věc, která chutná v Sedlácké bídě je tempeh, když dávám tempeh, nepřidavám už fazole, byl by tam velký poměr bílkovin než je nutné. Pokud dáte batáty a ne klasické brambory, vznikne Vám dokonale vyvážené makrobiotické jídlo.

Postup: Na pánvi na malém množství oleje orestujeme cibuli, přidáme houby nebo hlívu a dusíme pod pokličkou doměkka asi 15-20 min. Jakmile jsou houby dostatečně tepelně upravené, přidáme pokrájené kysané zelí, jen krátce zahřejeme, abychom zbytečně neztráceli nutrienty a odstavíme. Smícháme obsah pánve   s fazolemi, brambory nebo batáty a těstovinami, zamícháme a podáváme, nejlépe s čerstvou okurkou nebo okurkovým salátem. V naší pětičlenné rodině zmizí takováto pánev rychlostí blesku.