Rýžová směs s pohankou


Venku je mlha zima, ráno se teplota pohybuje pod bodem mrazu, potřebujeme se zahřát zvenčí i zevnitř. Pohanka je silně jangová, ohřívá nás, takže ji v zimě zařazujeme častěji. Není třeba vařit pohanku samotnou, má svou specifickou chuť i vůni a někomu by mohla vadit. Proto ji přidávám do jiných obilovin nebo do směsi obilovin, nebo melu na mouku a přidávám do těst. Krom zahřívací schopnosti má ještě schopnost pojivovou, takže těsto drží pohromadě. 

Na tento pokrm jsem použila:

1 cibuli

malý plátek červené řepy 

1 mrkev 

kousek hlívy ustřičné

malou misku vařených fazolí

stroužek česneku, sůl, kurkuma, 2 dcl vody nebo zel. vývaru, trochu oleje 

2 hrnky rýže (kulatozrnné)

1/2 hrnku pohanky 

A vše dáváme do uzavíratelné nádoby, tedy kastrol s poklicí nebo pánev s poklicí. Nejdříve do rozpáleného oleje dáme nadrobno nakrájenou cibuli, potom řepu, houby a mrkev. To vše spolu restujeme asi 10 minut, pak nasypeme rýži i pohanku dohromady, pořádně zamícháme a ještě chvíli restujeme nasucho. Pak zalijeme vývarem, přidáme fazole, aby se prohřáli, koření, sůl a česnek a necháme vstřebat pod poklicí tu voňavou šťávu ze zeleniny do obilek. Vaříme asi 15-20 minut podle druhu rýže. V případě potřeby dolévame.