Rýže s houbami z jedné pánve

Sezóna hub v plném proudu, rychlovka jako hrom, večeře za chvilku na stole a ušpiněná pouze jedna pánev!

Co budeme potřebovat:

1/2kg čerstvě nasbíraných lesních hub, nejlépe směs hříbků, křemenáčů, klouzků, kozáků atd.

1 velkou cibuli

200g čerstvých zelených fazolových lusků

200g neuvařené rýže dle vlastní volby (já použila parboiled, ale pouze vyjímečně)

stroužek česneku

olej, sůl, pepř, kmín a voda nebo zeleninový vývar na podlití

Postup:

na pánvi typu wok opečeme cibulku na troše oleji do zlatova, přidáme pokrájené očištěné houby. Houby není třeba umývat, mají dostatek vody i bez toho, stačí z nich sundat nečistoty v podobě jehličí, lístků a hlíny. Houby osolíme a pokud nepustí dostatek vody, maličko je podlijeme a dusíme pod poklicí doměkka (asi 15min.) Poté odkryjeme a přidáme nakrájené fazolové lusky a rovnou bez pardonu nasypeme suchou rýži. Pokud se bojíte mastku z nepropláchnuté rýže, použijte rýži v bio kvalitě. Rýži pěkně zamícháme do směsi, aby se nám všechna zrnka obalila, přidáme pepř a kmín a dolijeme vodou nebo vývarem. Přikryjeme opět pokličkou a necháme rýži, aby vstřebala voňavou šťávu z hub a koření. Kontrolujeme, zda nechybí voda. Jakmile rýže vstřebá všechnu vodu, okusíme, zda je al dente, přidáme utřený česnek, odstavíme ze sporáku a necháme ještě česnek spařit pod pokličkou v horkém pokrmu.

O houbách se ví, že jsou těžce stravitelné, vlastně vůbec nejdéle – až 8 hodin, je to tím, že obsahují mnoho vlákniny. Ale takové jídlo okolo 6h večerní Váš spánek nijak nezatíží, rýže se zeleninou naopak pokrm odlehčí. Lesní houby nejsou úplně vhodné pro malé děti asi do 3 let, ale ony to moc dobře vědí, proto houby většinou instinktivně nekonzumují. Možná i Vy si pamatujete z dětství, že jste houby sice rádi sbírali ale méně rádi již jedli. Děti si houby z jídla vyberou a mají pouze rýži se zeleninou, která je houbami a jejich vůní stejně nasáklá, takže nemusíte vařit zvlášť pro ně.