Omáčka z patizonu a červené řepy

Jestli nějakou zeleninu opravdu nemusím, je to červená řepa. Ale protože vím, jak mnoho cenných látek obsahuje (vitaminy B,C, dále vápník, hořčík, selen, železo, draslík, zinek, kyselinu listovou atd.)  snažím se ji dávat alespoň do vývarů nebo zakamuflovat do nějaké omáčky, jako je právě tato. Nedávám ji do omáčky moc jen tak, aby chytila krásnou červenou barvu a chuťově ji tam ani nepoznám.
Omáčka je univerzální, vypadá jako rajčatová, dá se použít k těstovinám, polentě, obilným knedlikům, rýži aj. Já jsem dnes zvolila rýžové nudle protože těmi nic nezkazím a děti je milují. Navíc pokrm zůstane bezlepkový.

Ingredience:

1 cibule

1/2 menšího patizonu

1/2 menší červené řepy

1 stroužek česneku

1 mrkev

sůl, pepř, olej, tymián, zeleninový  vývar nebo vodu, lžičku umeocta (nebo jablečného, vinného, rýžového aj.)

postup:

Na oleji opečeme cibulku, přidáme pokrájenou červenou řepu nejdříve, protože ta se nejdéle vaří. Za chvíli přidáme patizon, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a dusíme zeleninu doměkka. Nakonec přidáme špetku tymiánu, ocet, utřený česnek a jen krátce obvaříme palčivou chuť česneku. Já musím omáčku rozmixovat, protože jinak by ji děti nesnědly 😁, ale pro sebe bych si ji klidně nechala s kousky zeleniny