Nepečený ovocný dort
Náš velmi oblíbený letní lehoučký nepečený vegan dort, zcela bez cukru a dokonce i lepku, kterým jsem se inspirovala na stránkách Jíme Jinak a nebyla bych to já, abych si ho trochu neupravila.
Na dort budete potřebovat:
KORPUS
200g datlové pasty
200g mletých ořechů, nejvíce mi voní a chutnají lísková jádra, ale věřím, že v nouzi se dá použít i mletý kokos
MLÉČNÁ VRSTVA
1 ks plechovka kokosového mléka, komu vadí kokos, nebo už ho použil předtím na korpus, může dát i jiné mléko (ovesné, makové, mandlové aj.)
200g rýžového sirupu nebo sladěnky (pokud dáte ječnou sladěnku, nebude již dezert bez lepku), dá se použít i jiný sirup, ale rýžový je světlý a my potřebujeme, aby nám vrstva zůstala co nejsvětlejší
1 polévková lžíce agaru
OVOCNÁ VRSTVA
500g ovoce jaké máte k dispozici ( třešně, maliny, jahody, švestky, jablka, ostružiny, hrušky aj.)
1 polévková lžíce agaru
1dcl vody
100g sirupu na dosladění, pokud máte rádi sladší dezert
Postup:
korpus: do misky dáme datlovou pastu, přidáme vodu a rozděláme si takovou kašičku, ve které nebudou hrudky. Přidáme mleté ořechy a vytvoříme hnětením korpusové těsto, které rozprostřeme na dno dortové formy, kterou jsme předtím vyložili pečícím papírem.
střední kokosová vrstva: do rendlíku dáme 400ml (jedna plechovka) rostlinného mléka, přidáme rýžový sirup a agar. Míchame a přivedeme k varu, poté odstavíme. Nalijeme obsah rendlíku na korpus a dáme ztuhnout do lednice.
vrchní ovocná vrstva: do rendlíku (klidně v tom, ve kterém jsme připravili střední vrstvu) dáme ovoce, vodu, agar a sirup. Vše smícháme a přivedeme k varu. Krátce necháme povařit a odstavíme. Ovocnou směs nalijeme na ztuhlou střední vrstvu a opět dáme asi na hodinu ztuhnout do lednice.
Ačkoliv se nám mohlo zdát, že na korpus a na druhou vrstvu naléváme vodu 😁, dort nám krásně ztuhl a drží pohromadě. Můžeme tedy oddělat kruhový plech a pustit se do krájení. Na mých fotkách není bohužel moc vidět kokosová vrstva z vně dortu, ale po rozkrojení se krásně objeví.