Guláš z kysaného zelí s kroupovými knedlíky a tempehem
My tomu doma říkáme “Segedín”, ale nechci nikomu krást autorská práva 😁, proto jen guláš z kysaného zelí.
Ingredience:
Knedlík:
1 hrnek ječných krup (jde to i z těch velkých)
1 hrnek rýžové, jahlové nebo pohankové mouky
sůl voda
Guláš:
1 velká cibule
trochu mouky dle vlastní volby na zahuštění
500g kysaného zelí
pepř, sůl, sladká mleté paprika, bobkový list
2 dcl sojová nebo ovesná smetana
olej, zeleninový vývar nebo voda
postup výroby knedlíků:
Opět jednoduché, kroupy si předem namočíme , klidně přes noc, ale jdou vařit i bez předešlého namočení, uvaříme v té samé osolené vodě doměkka, klidně můžeme trochu rozvařit. Nejlépe se pracuje, když se veškerá voda vyvaří a nemusíme už ji slévat. Do uvařených krup přidáme mouku, nebo směs muk, já dala jahlovou a rýžovou. Vytvoříme tvarovací těsto, které se lepí na ruce, ale pomoučněnými rukami to jde dobře. Vytvoříme noky nebo knedlíky, které uvaříme v osolené vodě, než nám vyplavou na hladinu, trvá to asi 10 minut.
Guláš:
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme koření, ale dáme pozor, abychom ho nepřipálili, osolíme, přidáme mouku a vytvoříme takovou kořeněnou jíšku, základ. Do tohoto základu si přidáme vývar nebo vodu a pokrájené zelí, povaříme pouze krátce, zelí není potřeba dlouho vařit. Nakonec když už se guláš nevaří, přidáme rostlinnou smetanu. Podáváme s kroupovým knedlíkem a opečeným tempehem. Tempeh se dá opéct už na cibulce, když děláme guláš, ale nám chutná více když je opečený zvlášť.