Guláš z kysaného zelí s kroupovými knedlíky a tempehem

My tomu doma říkáme “Segedín”, ale nechci nikomu krást autorská práva 😁, proto jen guláš z kysaného zelí.

Ingredience:

Knedlík:

1 hrnek ječných krup (jde to i z těch velkých)

1 hrnek rýžové, jahlové nebo pohankové mouky

sůl voda

Guláš:

1 velká cibule

trochu mouky dle vlastní volby na zahuštění

500g kysaného zelí

pepř, sůl, sladká mleté paprika, bobkový list

2 dcl sojová nebo ovesná smetana

olej, zeleninový vývar nebo voda

 

postup výroby knedlíků:

Opět jednoduché, kroupy si předem namočíme , klidně přes noc, ale jdou vařit i bez předešlého namočení, uvaříme v té samé osolené vodě doměkka, klidně můžeme trochu rozvařit. Nejlépe se pracuje, když se veškerá voda vyvaří a nemusíme už ji slévat. Do uvařených krup přidáme mouku, nebo směs muk, já dala jahlovou a rýžovou. Vytvoříme tvarovací těsto, které se lepí na ruce, ale pomoučněnými rukami to jde dobře. Vytvoříme noky nebo knedlíky, které uvaříme v osolené vodě, než nám vyplavou na hladinu, trvá to asi 10 minut.

Guláš:

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme koření, ale dáme pozor, abychom ho nepřipálili, osolíme, přidáme mouku a vytvoříme takovou kořeněnou jíšku, základ. Do tohoto základu si přidáme vývar nebo vodu a pokrájené zelí, povaříme pouze krátce, zelí není potřeba dlouho vařit. Nakonec když už se guláš nevaří, přidáme rostlinnou smetanu. Podáváme s kroupovým knedlíkem a opečeným tempehem. Tempeh se dá opéct už na cibulce, když děláme guláš, ale nám chutná více když je opečený zvlášť.