“Cukeťáky”

Tyto bezlepkové vegan cuketové placky jsou zase velmi rychle hotové a nijak Vás nezatíží, ač se zdá že jsou smažené.
Budeme potřebovat:

750g cuket

1 hrnek pohankové mouky

1 stroužek česneku

sůl, kmín, pepř, bazalku

olej na smažení

Postup: cukety zbavíme slupek a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme a chvíli necháme odstát. Cukety nám pustí vodu, kterou však zbytečně nesléváme. Viděla jsem recepty, kde se voda z cuket slévala a pak následně doplňovala vodou, protože těsto bylo moc husté. Nač se zbytečně zbavovat hodnotné šťávy a poté ji nahrazovat vodou?
Přidáme mouku, utřený česnek, pepř, kmín a čerstvou nebo sušenou bazalku a zamícháme. Lidé dávají do různých pokrmů vejce, aby jim “to” drželo pohromadě… je to nesmysl… pohanková mouka nebo i jiná odvede stejnou práci a pokrm zůstane lépe stravitelným.
Na pánvi si rozpálíme kapku oleje, můžeme  použít i pánev na lívanečky. Na rozpáleném oleji pak opékáme placičky o velikosti jakou uznáme za vhodné. Výtečně chutnají s pickles nebo kimči.