Bezlepkový makovec

Makovec je nejen bez lepku, ale také bez cukru, prášku do pečiva, vajec a mléka. Sladký je přitom dost. Je to taková fofr buchta, děti chtěli k večeři buchtu, těsto bylo namíchané za 10 minut, pečení trvá 30-40 minut podle velikosti. 

150g datlové pasty

lžičku chia semínek 

1 hrnek mletého máku 

1 vrchovatá lžíce kokosového oleje 

2 hrnky pohankové mouky, ale můžete použít i jinou nebo různé druhy muk namíchat. Já používám pohankovou, protože moučník s ní krásně drží pohromadě. 

2 dcl horké vody a trochu jedlé sody 

Datlovou pastu si nastrouháme nahrubo do mísy, zalijeme horkou vodou a přidáme “vejce” (chia semínko). Utřeme podobně, jako když pečeme z vajec a cukru. Do teplé směsi přidáme kokosový olej, on se nám tam krásně rozpustí a také nám nabobtná chia. Dále přidáváme mák a mouku, popřípadě studenou vodu, pokud je těsto příliš husté. Při pečení bez vajec ale husté těsto až tak nevadí. Nakonec přidáme jedlou sodu a hotové těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180’C asi 30-40 minut. 
Makovec můžeme opět pojmout jako moučník “co dům dal”. Máte rádi v makovci rozinky, sušené švestky? Šup tam s nimi. Zbyla vám drť z výroby mandlového nebo jiného mléka? Nahradí vám mouku, jen už pak nepřidávejte vodu.